Weetjes

Ik ben even bij de buren

In Rotterdam is in 2008 een dutje een inbreker duur komen te staan. De 35-jarige Rotterdammer werd op heterdaad betrapt door de politie toen hij na zijn inbraakpoging op de bank van een naburige woning in slaap was gevallen. Agenten kregen 's ochtends melding van een inbraak in een nagenoeg leegstaande woning. Ter plaatse werd niemand meer aangetroffen. De deur van een nabijgelegen woning stond open, waar op de bank de slapende verdachte werd aangetroffen.

Het wordt maar niet groen

Een stoplicht heeft vorig jaar oktober in Amsterdam-West een wel heel slaapverwekkende invloed gehad op een automobilist. De man had veel te veel gedronken waardoor hij, terwijl hij stond te wachten, in slaap was gesukkeld. De politie trof de stilstaande auto een kwartier later aan toen de lichten al waren overgegaan op knipperen.

De echte recordhouder

Hoewel het record voor de langste tijd zonder slaap op naam staat van Randy Gardner, beweert Tony Wright dit record verbroken te hebben. Hij zou 11 sagen zonder slaap hebben gedaan. Om wakker te blijven dronk hij thee, speelde hij poolbiljart en hield hij een dagboek bij. Het Guiness Book of Records vermeldt dit record echter niet, omdat ze vanwege gezondheidsrisico's de competitie rond dit slapeloosheidrecord hebben afgeschaft.

Wakker liggen van je mobiel

Een mobiele telefoon op het nachtkastje kan tot verlies van essentiƫle slaap leiden. Dat meldt de Belgische krant Gazet van Antwerpen in 2007 naar aanleiding van een Europees onderzoek. Tijdens het onderzoek werd het slaapgedrag van 35 mannen en 36 vrouwen tussen de 18 en 45 jaar getest. Een deel van de proefpersonen werd tijdens de slaap blootgesteld aan evenveel straling als een mobieltje uitzendt. Die groep deed er langer over om in slaap te vallen, sliep minder diep en de remslaap was ook korter dan bij de 'gsm-loze' groep.

Even eruit

Werknemers die 's nachts vaak moeten opstaan om te plassen, kosten hun werkgever gemiddeld 3700 euro per jaar. Door de verstoring van de nachtrust ligt de productiviteit van zulke werknemers vaak lager dan normaal. Dat meldde een Belgische website over gezondheid, die zich baseert op een onderzoek van het farmaceutisch bedrijf Ferris. De resultaten werden gepubliceerd naar aanleiding van de Internationale Dag van de Slaap. Ruim de helft van de bevolking boven de 50 jaar moet minstens een keer per nacht naar het toilet.

Lekker badderen

Een 39-jarige man heeft in 2008 een overstroming veroorzaakt toen hij een dutje deed in bad. De man viel in slaap voordat hij de kraan had dichtgedraaid. Toen het water vanaf de eerste verdieping naar beneden liep, schakelden de buren de politie in. Aangezien de man door bellen en kloppen niet wakker werd, moest de sleutelservice eraan te pas komen om de deur te openen. De politie trof de man slapend in bad aan.

Piloten met jetlag?

In de verkeerstoren van de luchthaven van de Indiase stad Mumbai heerste onlangs flinke paniek: een vliegtuig dat daar had moeten landen, vloog over het vliegveld heen zonder ook maar een meter te dalen. De twee piloten van het vliegtuig, dat meer dan honderd mensen vervoerde, bleken in slaap te zijn gevallen. Het vliegtuig stond op de automatische piloot, pas vijftien mijl verder lukte het de piloten wakker te maken.

Grote slapers

Een Schotse wetenschapper heeft eens slapende walvissen aangetroffen. Tot dan toe werd aangenomen dat walvissen alleen maar met een hersenhelft tegelijk slapen. De andere hersenhelft blijft actief en een oog open, mogelijk omdat de half slapende walvis zo attent kan zijn op gevaren. De Schot ontdekte uit de kust van Chili een groep diep slapende potvissen die met de bek omhoog verticaal in zee dreef. Potvissen slapen overigens maar 7 procent van hun levenstijd en zijn daarmee de zoogdiersoort die de minste slaap nodig heeft - nog minder dan de giraf (8 procent). Veel mensen slapen een derde van hun leven.

Er staat een paard in de bank

Een Duitse paardeigenaar in Wiesenburg had onderweg naar huis na een avondje doorzakken met een vriend besloten dat hij in de verwarmde ruimte bij de bank even zijn ogen dicht zou doen. Omdat hij zo snel geen paal kon vinden om het paard, Sammy genaamd, aan vast te binden, nam hij het dier mee naar binnen. Een klant die maandagochtend om kwart over vier van de geldautomaat gebruik wilde maken, trof het tweetal daar diep in slaap aan. Sammy had van de gelegenheid gebruik gemaakt om bij de bank een storting te doen - op het tapijt, wel te verstaan.

Slaapspreuk: Anthony Burgess

Lach en de wereld lacht met je mee, snurk en je slaapt alleen. Anthony Burgess (1917 - 1993)

Slaapspreuk: Mark Twain

Ik heb nooit enige vorm van lichaamsbeweging ondernomen behalve slapen en rusten. Mark Twain (1835 - 1910)

Slaapspreuk: Woody Allen

De leeuw en het lam zullen samen liggen. Maar het lam zal wel bijzonder weinig slaap krijgen. Woody Allen