Weetjes

Nachtsurfen

Experts hebben uitgezocht dat het meest aantrekkelijke afleidmiddel om niet te hoeven slapen het internet is. Doordat er 24 per dag de mogelijkheid bestaat om te surfen, heb je 24 uur per dag de mogelijkheid om niet te slapen.

Omschakelen is veilig

Het extra uur slaap dat je krijgt wanneer de klok door de wintertijd een uur wordt teruggezet leverde in Canada een afname op van het aantal auto-ongelukken.

Slaapverwekkende films

De Internet Movie Database, waarin alle mogelijke filminformatie te vinden is, bevat een stuk of 8 films met als titel 'Sleep', de opmerkelijkste daarin is de film 'Sleep' van Andy Warhol uit 1963, waarin gedurende vijf uur een slapende John Giomo (Andy Warhol's toenmalige partner) te zien is. Verder geeft de Internet Movie Database aan dat er 178 films zijn met in de titel het woord 'sleep'. De enige film met het woord 'slaap' in de titel is de Belgische film 'Slaap, Wimmeke slaap

Als een prinsesje?

De Britse koningin Victoria werd gedurende haar leven steeds dikker. Ze was slechts 1.57 meter, maar had een omvang van 116 cm. Doordat ze zo fors was en last had van slapeloosheid, moesten haar hofdames haar gedurende dag wakker houden, zodat ze niet het hele kasteel op liet schrikken met haar harde gesnurk.

Vlinders in je hoofd

Volgens de Blackfootindianen die vroeger in Canada en Amerika leefden, brachten vlinders dromen met zich mee als je sliep. Baby's kregen een stuk stof waarin een vlinderembleem was verwerkt in de haren gebonden om te kunnen slapen.

It's all in the family

HYPNOS: HYPNOS is the God of Sleep, which he induces with purest opium smoked through a horn. Obviously the God of Hyppies. He could also be the God of Dangerous Addictions, as he works for HADES with his brother THANATOS, the God of Death. Luckily he's recently found a better use for his talents and gave his name to hypnosis, the mesmerising modern miracle of psycho-physiological somnambulism. You are feeling sleepy Sleeeeepy. You are going to sleeeep Does it work? Grieks

Rozendromen

De geuren die je ruikt tijdens je slaap beïnvloeden de inhoud van je dromen, zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Mannheim aangetoond. Eerst werden proefpersonen geconfronteerd met de geur van rozen tijdens hun dromen. Bij een andere slaapsessie drong een sterke geur van rotte eieren hun neus binnen. Na een tijdje maakten de onderzoekers hun proefpersonen wakker om ze te ondervragen over hun belevenissen in dromenland. Na het dutje met rozengeur rapporteerden alle deelnemers prettige dromen. Het merendeel van de proefpersonen gaf aan dat de geur van rotte eieren bij hen tot vervelende dromen en zelfs nachtmerries had geleid.

Wakker van de herrie

Aan geluiden van auto's of treinen tijdens de slaap is niet te wennen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat mensen die al jaren in de buurt wonen van drukke verkeersplekken onrustiger slapen, vaker wakker worden en zelf ook vinden dat de kwaliteit van de slaap achteruitgaat.

Slaapdronken achter het stuur

Een 42-jarige beschonken automobilist is op 22 februari 2007 tijdens zijn aanhouding in slaap gevallen. Hij hield zijn ogen niet meer open tijdens het wachten op vervoer naar het politiebureau, meldt de politie in Den Haag donderdag. De man werd aangehouden omdat zijn linker buitenspiegel ontbrak. Hij bleek geen rijbewijs te hebben.

Op heterdaad

De Noorse politie heeft op 9 augustus 2007 een dief opgepakt die in slaap was gevallen achter het stuur van de auto die hij wilde stelen, nadat een voorbijganger de slapende dief had opgemerkt en aan de politie had gemeld. Op de achterbank lagen allerlei spullen die hij 's nachts uit huizen had gestolen.

Deinend op de golven

De Belgische politie heeft vorig jaar in Antwerpen een Nederlandse man opgepakt die ingebroken had in het Scheepvaartmuseum in Antwerpen en daar op een schip in slaap was gevallen. De man zei dat hij enkel een slaapplaats zocht en dat de schade aan het schip er al was toen hij naar binnen ging.

Vol gas

Een 38-jarige man uit Druten heeft in 2008 ergens in het voorjaar de buurt wakker gehouden door achter het stuur van zijn stilstaande auto in slaap te vallen, maar tegelijkertijd gas te geven. Buurtbewoners belden de politie wegens de herrie die dat maakte. Agenten maakten de man uiteindelijk wakker en merkten dat hij te veel had gedronken.