Weetjes

Hallucinerende recordhouder

Het record voor de langste periode zonder slaap staat op 264 uur en staat op naam van Randy Gardner. Hoewel hij nog in staat was een van de doctoren die hem in de gaten hield te verslaan met een flipperkast spelletje, waren er wel ernstige gezondheidseffecten merkbaar. Hij kreeg last van hallucinaties, werd paranoïde, begon onscherp te zien, sprak met dubbele tong en had moeite dingen te onthouden en zich te concentreren.

Slaap je?

Het is eigenlijk onmogelijk om te zien of iemand echt wakker is zonder dat een arts toekijkt. Mensen kunnen dutjes nemen terwijl ze hun ogen open houden en waar ze zich niet van bewust zullen zijn. Dit wordt microslaap genoemd.

Tijd om gaan te slapen

Als men minder dan 5 minuten nodig hebt om in slaap te vallen zou dat kunnen wijzen op een slaaptekort. Gemiddeld zou men 10 tot 15 minuten nodig moeten hebben om in slaap te vallen. Dit zou betekenen dat men moe genoeg is om diep te slapen, maar niet uitgeput, waardoor men zich overdag slaperig voelt.

Hoera, een baby?

Een pasgeboren baby betekent voor ouders een totaal van 400 tot 750 uur gemiste slaap.

Als ze later groot zijn

Als men slechte slaapgewoontes ontwikkelt doordat jonge kinderen de nachtrust verstoren is de kans groot dat men later in het leven last krijgt van slapeloosheid.

Niet zo snelle ontdekking

Om de snelle oogbewegingen (R.E.M. Rapid Eye Movements), die typisch voorkomen tijdens slaap, te kunnen ontdekken moest men non-stop opnames van de hersenen maken een hele nacht lang. Omdat deze opnames vroeger op papier werden geschreven door het opnameapparaat, heeft de ontdekking geduurd tot 1953, omdat men niet zo veel papier wilde verspillen.

Kort maar heftig

REM slaap komt voor in korte uitbarstingen van activiteit, die opgeteld in een nacht 2 uur duren. Meestal begint de eerste REM-periode 90 minuten nadat men in slaap is gevallen.

Ik heb de hele nacht liggen dromen

Men heeft lange tijd gedacht dat dromen alleen gedurende de REM slaap voorkomen, maar men blijkt de hele nacht te dromen. Het is mogelijk dat er geen enkel moment tijdens onze slaap is dat we daadwerkelijk droomloos zijn.

Bizarre en huishoudelijke dromen

Dromen tijdens REM slaap zijn vaak erg bizar, terwijl dromen tijdens niet-REM slaap vaak erg herhalend zijn en meer als gedachten zijn, zoals het terugkerend vermoeden dat men het gas is vergeten uit te doen.

Een film kijken kan altijd nog

Bepaalde types oogbewegingen tijdens de REM slaap lijken overeen te komen met bewegingen in dromen. Dit zou betekenen dat in elk geval sommige delen van het dromen gelijk is aan een film kijken.

Hondedromen

Niemand weet zeker of andere diersoorten ook dromen. Sommige dieren hebben wel de vergelijkbare slaapstadia als mensen.

Olifantenslaap

Olifanten slapen staand, maar kennen ook een periode van REM slaap (slaap waarbij de ogen snel bewegen), waarin ze wel gaan liggen.